Kulinaria

Przekąski do alkoholu, które zawsze się sprawdzają

Spotkanie z przyjaciółmi przy dobrym winie bądź wysokiej jakości piwie często odbywa się w luźnej atmosferze, a na stole lądują proste przekąski do filmu i przystawki na zimno. Ważne jednak, aby przekąski do alkoholu były dobrze dopasowane pod względem smaku. Wielbiciele piwa i lekkiego wina  zwykle stawiają na przekąski słone, o intensywnym smaku. Z kolei do wina wytrawnego świetnie sprawdzają się ciasta i słodkie domowe rogaliki.

Tanie przekąski do piwa i półsłodkiego wina

W kilka chwil możesz przygotować efektowne, słone przekąski do wina, które zaskoczą gości i innych domowników. Poniższe przepisy są bardzo uniwersalne i doskonale sprawdzają się na wiele różnych okazji. Przekąski do piwa sprawdzą się zawsze wtedy, gdy spontanicznie wybierzecie się do znajomych bądź zaskoczy Was wizyta bliskich przyjaciół.

Chlebek ziołowy na ciepło

Do przygotowania chlebka potrzebujesz jedynie:

– 500 g mąki,

– szczyptę soli,

– pół kostki miękkiego masła,

– pół kostki świeżych drożdży,

– szklankę ciepłej wody,

– łyżeczkę cukru i trzy łyżki oleju,

– po łyżce świeżych bądź suszonych ziół, najlepiej sprawdza się mieszanka pietruszki oraz koperku,

– dwa ząbki rozgniecionego czosnku i posiekana cebula,

– pół łyżeczki soli.

W pierwszym kroku z wody, drożdży i cukru należy przygotować zaczyn i odstawić na kilka minut, aż zacznie pracować. Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy sól, odrobinę pietruszki, olej i zaczyn drożdżowy. Wszystko mieszamy hakiem do ciasta drożdżowego lub wyrabiamy ręcznie przez kilka minut. Gdy masa jest sprężysta i jednolita, odstawiamy na kilkadziesiąt minut w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.

Jeżeli ciasto podwoiło swoją objętość możesz przejść do dalszej pracy. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na placek o grubości centymetra i o kształcie prostokąta. Masło, czosnek, cebulę, pietruszkę, koperek i sól mieszamy do połączenia składników i smarujemy cały placek ciasta. Gotowe ciasto kroimy na paski wzdłuż najdłuższego boku. Każdy z nich składamy w harmonijkę i układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na małej blaszce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Dla lepszego odrywania naczynie uprzednio nasmaruj odrobiną miękkiego  masła lub oleju.

Paluchy z ciasta francuskiego

Tanie przekąski do piwa przygotujesz z ciasta francuskiego. Do przyrządzenia słonych paluchów niezbędne są poniższe składniki:

– arkusz ciasta francuskiego,

– passata bądź przecier pomidorowy,

– ulubione suszone zioła, na przykład oregano, zioła prowansalskie, tymianek, rozmaryn bądź czosnek,

– parmezan bądź inny ulubiony ser, na przykład tarta mozzarella.

Ciasto rozwijamy i cały arkusz dokładnie smarujemy passatą, obsypujemy obficie ulubioną przyprawą i startym parmezanem. Ciasto kroimy na paski o szerokości 2 centymetrów i nawijamy na widelec bądź długą wykałaczkę. Gotowe ruloniki układamy na blaszce i pieczemy do zarumienienia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe paluchy można dodatkowo zawinąć w szynkę parmeńską bądź delikatne salami. Rulon możesz nadziać także cienkim kabanosem lub paskiem papryki.

Wytrawne babeczki

Słone przekąski do piwa można wyczarować przy pomocy korpusów do wytrwanych babeczek. Korpusy wykonane z kruchego ciasta znajdziesz w osiedlowych delikatesach bądź dyskontach. Gotowe foremki nadziewamy szybką sałatką z tuńczyka bądź aromatyczną sałatką z kurczakiem.

Sałatka z tuńczyka

Do przygotowania potrzebujesz:

– puszkę tuńczyka w sosie własnym,

– puszkę kukurydzy,

– słoik ogórków konserwowych,

– majonez, sól i pieprz.

Tuńczyka oraz kukurydzę odcedzamy, ogórki kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Sałatkę przy pomocy łyżki nakładamy w korpusach. Wierz babeczek możesz posypać świeżym koperkiem bądź grubo mielonym pieprzem. Ogórki konserwowe możesz zastąpić wedle uznania kiszonymi lub piklami.

Sałatka z kurczaka

Farsz z dodatkiem piersi kurczaka wymaga nieco więcej pracy, ale efekt końcowy jest bardzo zadowalający.

Składniki:

– pół piersi z kurczaka i ulubione przyprawy, na przykład ostra przyprawa do dań z drobiu,

– papryka,

– ser żółty,

– ogórek konserwowy,

– łyżka chrzanu,

– puszka kukurydzy,

– majonez, pieprz i sól.

Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy i smażymy na łyżce oleju kilkanaście minut. Warzywa i ser kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy chrzan, majonez, pieprz i sól. Opcjonalnie można dodać ząbek czosnku bądź kilka oliwek. Gotową sałatką nadziewamy korpusy.

Tortilla na zimno

Placki tortilli z odpowiednimi dodatkami to faworyt dla wielu osób. Przekąski do wina przygotowane w kilka chwil to świetny poczęstunek w sytuacji niespodziewanych odwiedzin. Aby przygotować kolorowe koreczki z tortilli potrzebujesz:

– opakowanie tortilli, świetnie sprawdzi się także wieloziarnista,

– opakowanie serka kanapkowego naturalnego,

– kilka plastrów łososia wędzonego na zimno,

– pęczek świeżego koperku,

– wykałaczki do koreczków.

Placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym, następnie na jednej połowie układamy łososia i obficie posypujemy koperkiem. Placek zwijamy w rulon i kroimy po ukosie na paski. W każdy rulon wbijamy wykałaczkę. Wędzonego łososia z powodzeniem możesz zastąpić ulubioną wędliną bądź wędzoną piersią z kurczaka.

Tanie przekąski do wina nie muszą oznaczać paczki chipsów, paluszków bądź orzeszków. Przy pomocy kilku składników możesz wyczarować naprawdę smaczne i efektowne przekąski, które umilą spotkanie.

No Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *